luni, 25 februarie 2013

Pentru prima oara intr-un lungmetraj

Pentru ca tot a fost mare galagie cu premiile Oscar, am zis ca nu ar strica  o lista ce vorbeste despre film. Mai precis despre filmele de lungmetraj si punctele de reper in istoria dezvoltarii lor. Enjoy!


  • Primul film de lungmetraj este "The story of the Kelly Gang", aparut in 1906.  Filmul spune povestea unui ranger australian ce lupta impotriva unei bande de raufacatori. Bugetul filmului a fost de 2250 de dolari, iar scenariul a fost scris de  John Tait. Tot el a fost si actor alaturi de cativa prieteni si sora sa. Astazi au mai ramas doar 17 minute din film, ce au fost remasterizate digital si adaugate la Arhiva Australiana de Film.
  • Distinctia de a fi primul lungmetraj color ii apartine filmului "The World, The Flesh and The Devil". Era anul 1914 si a costat 10000 de lire sterline folosind tehnologia Kinemacolor ce presupunea adaugarea unor filtre colorate peste filmul original. Afisul de mai sus este de la un remake din 1959. Filmul original in schimb s-a pierdut si desi exista scenariul nimeni nu stie daca a fost bun sau nu. Pana la urma, cred ca nici nu mai conteaza.
  • Scris si regizat de argentinianul Quirino Cristiani, "El Apostol" este primul lungemtraj de animatie. Anul era 1917 si toate cele 58.000 de cadre (frame-uri) au fost desenate manuale, fiind redate la o rata de 14 fps. Filmul spune povestea presedintelui argentinian de atunci, Hipolito Yrigoyen, ce se inalta la cer, ia fulgerele lui Zeus si incearca sa scape Buenos Aires de coruptie si imoralitate. Rezultatul? Un oras ars in totalitate. Din pacate pentru amatorii genului, filmul s-a pierdut , dar conform articolelor de ziar a fost foarte bine primit de public.


  • Stiu ca aveti impresia ca tehnologia 3D este una recenta, ce de abia a intrat in cinematografe. Ei bine nu aveti deloc dreptate. Primul film de lungmetraj filmat si redat in 3D este Bwana Devil, in 1952. A fost produs de studiourile Archer Oboler Productions si spunea povestea construirii unei cai ferate in Africa. Partea interesanta era ca muncitorii erau atacati de lei ce prinsesera gustul carnii de om. Poza de mai sus este facuta in sala de proiectie a filmului.
  • Cred ca nu exista copil sau adult care sa fi ratat Toy Story. Ce nu stiati despre primul film din serie este ca a fost primul lungmetraj generat pe calculator(CGI-computer generated image). A fost nevoie de 27 de animatori, peste 100.000 de cadre si figurine din plastelina pentru fiecare personaj. Pentru realizarea intregului film a fost nevoie de peste 800.000 de ore de generat imagini pe calculator.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!