marți, 12 februarie 2013

5 carti socante despre China

China este tara unde traditia de mii de ani se impleteste cu tehnologia de varf, ducand la nasterea unui hibrid unic in lume. A ajuns astazi sa fie considerata tara ce ameninta hegemonia Statelor Unite ale Americii, in mare datorita capacitatii enorme de productie.
Dar in spatele acestui tigru asiatic se ascund oamenii de rand, ce sunt supusi de multe ori unori presiuni enorme. Regimul comunist nu se opreste din cauza nimanui. Cine vorbeste impotriva sa risca inchisoarea sau sentinta cu moartea. Va prezint 5 carti ce vorbesc deschis despre China si modalitatea in care este condusa.  Enjoy!
(Numele cartilor este pastrat in engleza, pentru ca nu exista traduceri in limba romana)


  • The Corpse Walker - Scrisa de Liao Yiwu, cartea nu vorbeste despre politica sau guvern ci despre vietile oamenilor saraci. Mai precis descrie modul in care acestia incearca sa faca fata intr-o lume in permanenta miscare. De la familii ce stau intr-o singura camera pana la fermierii ce vand aproape totul pentru a se intretine. Guvernul chinez nu a vazut cu ochi buni descrierea lui Liao si i-a interzis cartea. De cand a lansat cartea iesirea din tara i-a fost interzisa si a fost chemat de mai multe ori chemat de politie pentru mici discutii referitoare la scrierile sale.

  • Dream of a Ding Village - Daca nu ati auzit de satele SIDA, este pentru ca nu ati citit cartea de mai sus. Scrisa de Yan Lianke, cartea vorbeste despre un subiect tabu in China: HIV si SIDA. Triadele sau oameni de afaceri dubiosi platesc oameni saraci pentru sangele lor. Dar aceste transferuri se fac in conditii improprii si pe bani putini, ducand la transmiterea virusului HIV. Solutia statului chinez este de a aduna bolnavii in sate izolate si mentinerea lor acolo pana mor.


  • A memoir of My Years in China's Gulag - Ca mai toti prizonierii politici chinezi, Harry Wu a fost aruncat intr-o celula, fara un proces sau macar un motiv. Pentru 19 ani Wu a fost un detinut intr-un faimos gulag chinezesc. Torturile mentale si fizice erau la ordinea zilei, iar reeducarea cum era numita, avea un loc special in viata detinutilor. Si astazi China se foloseste de asemenea gulaguri, desi sunt numite centre de reeducare prin munca.

  • The  Tiananmen Papers - Scrisa de Andrew J. Nathan carte vorbeste despre miscarea de strada din 1989 petrecuta in piata Tiananmen. Desi China neaga si cenzureaza orice legat de acest eveniment, Andrew a avut la dispozitie inregistrari audio si scrise ale serviciilor secrete straine. Sunt transcrise si inregistrari cu liderii chinezi ce ordona armatei sa iasa si sa foloseasca munitie de razboi. Cred ca nu mai trebuie sa spun ca aceasta carte este interzisa de organele de stat.
  • Mao's Great Famine - "Marele Pas Inainte" cum a fost numit de Mao este descris pana in cele mai mici detalii in aceasta carte. Cum peste 60 de milioane de oameni au murit de foame din cauza industrializarii fortate sau cum orice forma de cultura a fost distrusa. Citind cartea intelegem viziunea lui Mao: o tara puternic industrializata ce poate rivaliza cu cei 2 colosi ai vremii : Rusia si S.U.A. Analiza din cartea lui Frank Dikotter este echilibrata si merita citita.

BONUS 

  • The Woman Who Could Not Forget - Cartea vorbeste despre "violul Nankingului" in timpul celui De-al Doilea Razboi Sino- Japonez. Militarii japonezi au violat femei, copii si barbati, au distrus cladiri si au ravasit orasul . Faimoasa unitate 731 a facut experimente pe locuitori si se estimeaza ca au existat peste 400000 de victime in total. Ganditi-va la exterminarea nazista ,dar fara masinaria camerelor de gazare; doar multa ura si totul facut de soldati obisnuiti. Desi cartea a fost scrisa sub aripa protectoare a partidului comunist chinez a fost bine primita in Occident. Au exista si critici legate de politica introdusa in carte, dar masacrul este destul de bine documentat.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!