vineri, 18 octombrie 2013

The good and the bad.

Cateodata cineva vine si iti pune o intrebare care te blocheaza. Nu este una ce necesita un raspuns complicat sau cunostiinte tehnice despre ceva anume. Este una dintre intrebarile esentiale pe care fiecare si le-a pus la moment dat in viata, dar fie n-a vrut sa raspunda, fie s-a facut ca o uita. Dar ea a ramas acolo si asteapta raspunsul.


Pentru mine intrebarea a fost scurta si la obiect: esti un om bun? Ar fii multi ce ar raspunde intr-un fel sau altul fara sa creada ca se grabesc sau ca nu au dreptate. Dar in cazul meu a fost mai complicat. M-am gandit intai la ce inseamna un om bun. Multi ar spune ca a fi bun este acelasi lucru cu a fi religios. Insa m-am gandit la hoardele de credinciosi ce nu nici macar pe aproape de idealul de bun. Poti sa fii bun si daca esti ateist,  gnostic sau nepracticant.

Apoi vine intrebarea: esti cu adevarat bun? Sau iti este oare frica de pedepsele ce iti vor fi date de divinitatea ta? Esti oarecum constrans sa fii bun  pentru mine asta nu inseamna nimic. A face ceva doar pentru ca cineva se uita peste umarul tau isi pierde din esenta.

M-am gandit  imediat la oamenii ce fac acte de caritate. Nu din acelea in care vin tiruri cu numele cuiva ce doneaza. Oamenii aceia ce pun o suma modica pentru o cauza buna. Dar si eu fac asta deci as putea spune ca sunt bun. Iarasi vocea aceea sacaitoare mi-a spus ca am dat de multe ori bani pentru a ma simti eu bine apoi. Am dat pentru confortul meu spiritual si nu pentru cauza in sine.

Ati spune ca m-am complicat enorm pentru o intrebare ce unora li se pare simpla. Cum sa nu stii insa ce fel de persoana esti?  Faptele rele atarna si ele destul de greu in definitie si sunt cateva. Mici sau mari dar cu insemnatate pentru orice persoana. Este usor sa spui ca esti rau pentru a scapa din dilema, dar nu ma raportez nici la religie si nici la normele sociale. Poti sa fii rau fara sa incalci o porunca sau sa fii badaran.

Nici pana acum nu am ajuns la niciun raspuns. Daca maine as aparea in fata unui creator, daca exista el si m-ar intreba asta nu i-as raspunde nimic. Si asta spune multe despre cat de mult ma cunosc. Deloc.

2 comentarii:

  1. In viata reala nu exista feti frumosi si smei, zane bune sau vrajitoare, toti suntem un amestec din fiecare. Uneori suntem mai buni alteori suntem mai rai, cateodata este doar o chestie de perspectiva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este problema. Daca eu nu imi dau seama daca sunt rau sau bun..din a cui perspectiva sa vad?

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!