De-a lungul istoriei au existat mai multe idei sustinute de oamenii de stiinta ai vremii ce astazi nu mai sunt valabile. Acest lucru nu este in sine atat de extraordinar tinand cont de faptul ca stiinta evolueaza si are ca scop descoperirea greselilor anterioare. Mai important este faptul ca aceste unele dintre aceste idei au fost adoptate de publicul larg sau de ceilalti oameni de stiinta. Enjoy!
- Ploaia urmeaza plugul - Cam asa s-ar intitula teoria conform careia asezarile umane duc la o crestere a nivelului de precipitatii. In secolul XIX multi climatologi au aderat la acesta idee, ce a dus la colonizarea unor teritorii aride din Statele Unite ale Americii sau Australia. Bineinteles ca astazi stim ca aceasta teorie este falsa, dupa cum au aflat si acei colonisti ce au asteptat ploile in zadar.
- Alchimia - Aceasta stiinta a aparut in Egiptul Antic si era incercarea invatatilor de atunci de a gasi raspunsuri. Primii alchimisti egipteni au descoperit formula mortarului, sticlei sau a cosmeticelor. Treptat aceasta stiinta a ajuns si in Occident unde a capatat o forma mistica, mai ales ca nu era pe deplin inteleasa. In secolele urmatoare a aparut notiunea ca alchimstii pot obtine aur din orice metal devenind astfel vanati de Biserica, gruparile criminale sau chiar regi. Alchimia si-a pierdut din stralucire odata cu aparitia mijloacelor riguroase de cercetare. Nu cred ca mai trebuie sa evidentiez lipsa aurului promis de alchimie.
- Impresionarea mamei - Multi oameni inca mai cred in aceasta idee ( chiar la noi in tara) conform careia, o mama poate naste copii cu defecte daca a vazut ceva deformat sau urat. Daca un copil se nastea cu orice defect, insemna ca mama a fost atat de impresionata de un eveniment, om sau aratare si acest sentiment s-a transmis fatului. Publicul larg a acceptat aceasta idee si a pastrat-o chiar si dupa ce s-a dovedit ca accidentele genetice sau bolile mamei duc la aceste defecte.
- Aparitia spontana a vietii - Inainte ca microbii sau celulele sa fie descoperite oamenii nu prea aveau habar cum apar micile creaturi, sau viata in general. Nici noi nu stim cum a aparut viata, dar macar am mai avansat putin. Oamenii din Antichitate si mai tarziu credeau ca animalele sau insectele apar din senin. Fie din praf, fie din aer. Viermii apareau din carnea stricata si moliile din praf. Ba chiar in secolul XIX au aparut retete cu ajutorul carora puteai crea animale. Un scorpion de exemplu se obtinea daca puneai busuioc intre doua caramizi ce le lasai in soare.
- Cele 4 umori - Aceasta teorie a fost folosita din Antichitate pana acum aproape 100 de ani. Conform acestei teorii corpul era avea 4 umori : sangele, bila galbena, bila neagra si flegma. Un dezechilibru ale acestor umori ducea la boli si tratamentul era de obicei sangerarea, administrarea de emetice sau clismele. Aceste tratamente faceau pacientul mai bolnav decat la inceput, dar niciun doctor nu a indraznit sa recomande alt tratament. Astfel mii de ani oamenii au acceptat teoria umorilor si importanta lor in tratarea pacientului. Stiinta moderna a aratat erorile acestui mod de tratare, dar a pastrat multe dintre descoperirile accidentale ale experimentelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine, bine...ai ceva de spus!