- Dracula - Bram Stoker. Stim cu totii romanul ce l-a facut pe Vlad Tepes un vampir insetat de sange. Ce nu stiti este ca Stoker a schimbat ultimul capitol cu putin timp inainte de publicarea cartii. In opera originala, castelul vampirului se prabuseste intr-un mare cutremur stergand orice urma de creatura sau casa sa. Dar se pare ca Stoker nu a vrut ca finalul sau sa fie asemanator cu cel al lui Edgar Allan Poe din "Prabusirea Casei Usher". Sau poate dorea sa mai scrie un al doilea roman si a lasat loc de interpretari.
- Masina Timpului - H.G. Wells . Cartea a fost una dintre primele ce aborda genul Science-Fiction si a ajutat enorm la popularizarea genului. In ea este spusa povestea unui englez ce inventeaza o masina a timpului si ajunge in viitorul indeparatat. Aici gaseste o societate impartita intre Eloi - clasa conducatoarea si Morloci - clasa muncitoare. Editorul lui Wells, dorind sa arate si mai mult degenerarea omului a mai cerut ca inca un capitol sa fie adaugat. Scriitorul s-a conformat si a mai scris despre inca o etapa in care, datorita perioadei foarte mari de timp, calatorul in timp omoara un Eloi, pentru ca nu il recunoaste ca om. Wells nu a dorit apoi publicarea ultimului capitol si a preferat un happy-ending.
- Autobiografia lui Malcolm-X . Sper ca nu o sa am intreabari cu cine a scris-o, da? Malcolm-X a fost unul dintre cei mai importanti luptatori pentru drepturile omului in Statele Unite ale Americii. Daca Martin Luther King dorea egalitate prin pace, Malcolm o dorea cu orice pret. Cartea sa a trimis un mesaj maselor, indemnandu-le sa continue lupta si dupa disparitia sa. Dar foarte putini stiu ca din carte au fost scoase 3 capitole ce vorbesc despre dezamagirea sa in legatura cu rezultatele obtinute. Tot in aceste capitole vorbeste despre depresia ce l-a cuprins sau apropierea mortii pe care o simte aproape. Cartea a fost publicata fara aceste parti pentru a transmite un mesaj de speranta si optimism. Va imaginati ce impact ar fi avut daca pana si liderul unei miscari spunea ca nu mai crede in victorie?
- Charlie si fabrica de ciocolata - Roald Dahl. Filmul l-ati vazut cu siguranta, dar cartea nu este chiar atat de faimoasa. Pe scurt, spune povestea a 5 copii ce castiga un bilete pentru a vizita fabrica de ciocolata, proprietatea lui Willy Wonka. Capitolul sters din creatia lui Dahl vorbeste despre Miranda Piker, o castigatoarea a biletului ce afla ca Wonka va scoate pe piata o bomboana ce va permite copiilor sa chiuleasca o ora de la scoala, dupa ce mici bubite le apar pe fata. Miranda, fiica unui director de scoala este furioasa si ii cere socoteala lui Willy, dupa ce a incercat sa saboteze masinaria. Wonka ii spune mai in gluma mai in serios ca pentru ca a facut o va toca in masinarie si va face din ea bomboana in cauza. Apoi piticii, Oumpa-Lumpa o iau pe Miranda si canta despre cum o vor toca si colegii ei o vor gusta. Ma gandesc ca nu a fost idee rea ca a fost sters capitolul.
- Marile Sperante - Charles Dickens. Una dintre cele mai cunoscute opere a autorului, Marile Sperante este cartea ce spune povestea lui Pip. Copilaria, maturizarea si iubirea sunt descrise prin ochii unui Pip sarac. Se indragosteste de mic de o fata ce este educata de o femeie ce a fost parasita la altar. Ea doreste ca prin mica fata sa se razbune pe barbati, facand-o sa franga cat mai multe inimic. In final cei doi indragostiti raman impreuna, avand o situatie financiara buna. Dar Dickens isi imaginase sfarsitul intr-un mod cu totul diferit. Pip se reintanleste cu vechea lui iubirea , ce tocmai si-a pierdut banii. Pip si-a pierdut si el toti banii si isi da seama ca ei doi nu erau potriviti unul pentru altul. Ambii au inimi ce nu cunosc iubirea adevarata si se despart, fiecare acuzandu-se pe altul de nereusita in viata. Dupa ce prietenii scriitorului au citit finalul au fost deprimati si au l-au facut pe Dickens sa schimbe ultimul capitol.
Alte articole legate de carti aici: Carti cu impact , Basme sinistre , Carti despre China, Lumi in literatura, Carti ce poti fi citite repede 2, Carti ce pot fi citite repede 1.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine, bine...ai ceva de spus!