Am terminat cu posturile sentimentale si trecem la lucruri mai serioase. Astazi luam o portie mica de cultura, cu ajutorul cartilor. Si nu orice carti, ci unele ce au influentat generatiile viitoare sau ce au deschis drumuri noi in literatura. Enjoy!
- Bruges la Morte - Vorbim despre o carte scrisa de Georges Rodenbach in 1892. Romanul vorbeste despre un barbat ce se muta in orasul belgia Bruges, dupa ce sotia sa a murit. El este napadit de amintiri legate de sotia sa si nu vede in ce oras minunat s-a mutat. Dupa cateva luni chinuitoare, el intalneste alta fata de care se indragosteste. Cartea nu a castigat niciun mare premiu, dar are ceva ce nicio carte nu mai avusese pana atunci: fotografii. Ale orasului Bruges, bineinteles. Se presupune ca ar fi fost si inspiratia pentru Vertigo, al lui Alfred Hitchcock. Si ca sa va scutesc de o suferinta a la George R.R. Martin, barbatul o omoara pe a doua femeia pentru ca nu semana cu sotia.
- Metamorfozele - Doar daca nu ati locuit intr-o pestera nu ati auzit de lucrarea lui Ovidiu. Este magnum opusul autorului si cuprinde peste 250 de mituri , ce au ca tema, ati ghicit metamorfoza. Scrisa acum 2000 de ani, opera sa a fost sursa de inspiratie pentru toti marii scriitori ai veacurilor: John Milton, Dante, Geoffrey Chaucer sau Shakespeare. Destul de bine pentru o opera scrisa in exil
- Les Chansons de Bilitis - Scrisa de Pierre Louys in 1894, cartea este o colectie de poeme erotice. Nu era nici prima si nici ultima, tinand cont de raspandirea pornografiei in epoca victoriana. El a spus initial ca poemele erau scrise de Bilitis, o femeie din Grecia Antica. Pana la urma cativa oameni si-au dat seama ca minte, mai ales ca omul ce descoperise poemele se numea S'ecret. Partea cea mai importanta este ca in aceste poeme avem descrise primele cupluri de lesbiene, ce erau tratate egal cu barbatii. Cartea a dus la miscarea drepturilor pentru gay si la infiintarea primului grup dedicat egalitatii celor de alta orientare. Era sugestiv numit "Ficele lui Bilitis".
- Bhagavad Gita - Este o lucrare gigantica ce contine peste 2 milioane de cuvinte. Scrisa ca o serie de invataturi ale zeului Krishna catre personajul principal Arjuna, cartea este una dintre cele mai importante lucrari de filozofie. Albert Einstein, Aldous Huxley, Carl Jungw sau Mathama Gandi au declarat ca au fost profund influentati de invataturile celei mai importante carti din cultura indiana. Robert Oppenheimer, ce conducea Proiectul Manhattan a spus o faimoasa fraza din Gita, dupa detonarea primei bombe atomice: "Acum am devenit moarte, distrugatorul de lumi".
- Povesti si Basme - Fratii Grimm si-au creat o reputatie de scriitori pentru copii. Ce nu stie lumea este ca mai toate povestile lor erau sangeroase, pline de morti si sfarsituri fara happy end. Dar asta nu a mai contat cand cele peste 200 de povesti au iesit de la tipar. Din 1812 si pana la sfarsitul oamenilor inteligenti, basmele celor doi vor ramane sursa de inspiratie, material de film sau exemple moralizatoare pentru oamenii de toate varstele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine, bine...ai ceva de spus!