joi, 14 februarie 2013

5 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Papalitate

Chiar daca demisia Papei a fost umbrita la noi de condamnarea lui Gigi Becali, ea reprezinta stirea cea mai importanta pentru peste 1 miliard de catolici. Gestul destul de straniu pe care Benedict al XVI-lea l-a facut a facut intreaga lume sa se intereseze de obiceiurile Scaunului Papal. Sper ca prin acest articol sa gasiti cateva raspunsuri. Enjoy!

Suprematia 

Cand s-a anuntat demisia Papei, multi si-au pus intrebarea: "Cui a inaintat demisia?" . Unii mai glumeti au spus ca sefului sau, Dumnezeu. Din pacate acesta nu raspunde nici macar Papei. Sfantul Parinte a declarat ca isi va da demisia si asa se va intampla, pur si simplu. El este autoritatea suprema in Biserica Catolica. Are dreptul de a schimba deciziile episcopilor, desi acest lucru este extrem de rar. Singurul lucru pe care un Papa nu il poate face este a crea o noua dogma, ci doar de a intari una spusa de un Papa anterior. Exista chiar si o fraza faimoasa ce ilustreaza puterea Sfantului Scaun : "Roma locuta est, causa finita est". ("Roma [Papa] a vorbit, dezbaterea a luat sfarsit")


Vaticanul

Toata lumea stie ca resedinta Papei este Vaticanul, un stat in interiorul altui stat, Italia. Aceasta resedinta are o semnificatie aparte, datorita faptului ca oasele primului Papa, Sfantul Petru au fost ingropate pe dealul Vaticanului. Cu toate acestea au mai existat si alte locatii de unde Papa si-a transmis invataturile. In timpul Schismei si imediat dupa a existat un influx de Papalitate, existand in acelasi timp 3 persoane ce isi atribuiau titlul. Cel de drept era adapostit in Franta, in localitatea Avignon.


Conclavul


Conclavul este format din episcopi ce apartin religiei catolice si nu au depasit varsta de 80 de ani. Regula 50% +1 ce a fost folosita pentru a-l alege pe Benedict al XVI-lea a fost modificata chiar de acesta, folosindu-se vechea formula de 2/3 din numarul total de episcopi. In sala unde conclavul are loc( de obicei in capela Sixtina) nu au voie decat episcopii si in cazul unor urgente medicale, o asistenta. Daca se alege un Papa biletele cu care s-a votat sunt arse si chimicale sunt adaugate pentru a da o fumului culoarea alba. In caz contrar, mai precis la o runda de alegeri in care nu s-a ajuns la niciun rezultat, fumul este negru. Partea interesanta este ca episcopii au dreptul de a alege orice catolic, chiar daca nu este preot. Totusi acest lucru nu s-a mai intamplat de peste 1000 de ani.


Nationalitate

Presa de peste ocean este in fierbere gandindu-se la inca un moment Obama. Mai precis la alegerea unui Papa de culoare, sau altul ce nu este european. Din pacate pentru ei au existat mai multi Papi exotici. Papa Militiades ( a fost in functie din 311 pana in 314 ) era din Africa de Nord si se presupune de origine berbera. De asemenea Biserica catolica a mai avut si 7 Papi din Orientul Mijlociu. Dupa Benedict se poate ca inca un african sa revina pe scaunul Papal, sanse avand Peter Turkson, din Ghana sau Francis Arinze din Nigeria.

Lista mistica a Papilor

In Evul Mediu a aparut un document ce continea numele tuturor Papilor de pana atunci, cat si pe ai celor ce vor urma. Nu clar, caci nu ar mai fi fost mistic, ci in mici catrene. Unii spun ca lista a fost extrem de corecta pana acum, in timp ce altii spun ca sunt coincidente si multe din preziceri nu s-au adeverit. Se pare ca a nimerit pentru Papa Ioan Paul al II-lea:  "Din muncile soarelui" (From the Labours of the Sun) . Papa Ioan s-a nascut si a fost ingropat in timpul unei eclipse. Si Papa Benedict se pare ca a fost prezis corect : " Gloria maslinului" (Glory of the Olive).  Numele ales al Papei, Benedict, este legat de ordinul benedictenilor ce au ca simbol o ramura de maslin. Benedict este penultimul de pe lista.
Ultimul Papa pe lista este Petre Romanul, in timpul caruia Roma va fi distrusa si Apocalipsa va incepe.  Exista 3 italieni si un african cu numele de Petre pe lista scurta pentru Scaunul Papal,

2 comentarii:

  1. Si ca in perioada inchizitiei era considerat un adevarat Dumnezeu pe pamant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci Papii erau alesi pe considerente umane, mai precis avere, influenta si cat de mare era mita. Clericii stiau ca nu este asa sfant cum credeau masele.

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!