duminică, 10 februarie 2013

5 scriitori cu probleme mentale

Scriitorii pot crea lumi, pot distruge destine si au de multe ori statutul de zeu atunci cand scriu. Viata lor personala, pe de alta parte este presarata de scandaluri sau boli grave ce-si pun amprenta pe starea lor fizica si sufleteasca. Mai jos sunt 5 scriitori faimosi ce au avut asemenea probleme.

  • Lev Tolstoi - Creatorul unor romane exceptionale, precum "Ana Karenina" sau "Razboi si Pace", a avut parte de probleme intreaga lui existenta. Intrigile complicate si dramele personajelor au fost de multe ori incercari de-ale lui Tolstoi de a iesi din starea de depresie grava in care se afla. Nici familia si nici cei 12 copii nu ii aduc linistea sufleteasca. Spre sfarsitul vietii citeste si aprofundeaza subiecte religioase, traind intr-o maniera ascetica, refuzand compania altor oameni.
  • Jonathan Swift - Scriitorul cartilor "Calatoriile lui Gulliver" si "O propunere modeste" a dus o viata la limita nebuniei. Desi operele sale au fost foarte bine primite, pentru ironia la care era supus guvernul, viata sa personala a fost plina de momente de nebunie pura. A trait retras, avand dese tulburari nervoase. Este documentat cazul in care 5 oameni l-au tinut pentru a nu-si scoate ochiul cu mainile goale. Dupa acest incident a tacut un an intreg.

  • H.P. Lovencraft - A scris carti de groaza sau science-fiction si a fost ridicat in slavi de critici. Dar viata lui Lovencraft are si o parte mai putin fericita. Acesta suferea de tulburari grave de somn ce duceau la cosmaruri foarte realiste. La conditia sa mentala s-au adaugat si problemele financiare ce dus la un stres suplimentar. Astfel scriitorul a suferit cateva episoade de tulburari nervoase. A fost sclavul acestora pana la sfarsitul vietii, desi multi au atribuit aceste probleme dorintei scriitorului de a atrage atentia de la situatia financiara.


  • Ernest Hemingway - Unul dintre cei mai mari scriitori americani, Hemingway a avut parte de probleme, reusind insa sa le introduca de multe ori in opera sa. Alcoolismul sau este cunoscut de toata lumea si a dus la declansarea mai multor stari emotionale grave. Suspectat astazi de tulburare bipolara, scriitorul trecea de la o stare la alta, intr-un interval scurt de timp. A incercat sa se trateze de aceste stari cu 15 sedinte de electrosocuri. Efectul acestei metode este cel putin discutabil si astazi. Dupa terminarea  sedintelor Hemingway s-a sinucis folosindu-se de pusca sa.

  • Virginia Woolf - Cunoscuta autoarea a avut parte de o viata grea inca din copilarie. Lipsa mamei si a surorii sale, dar si abuzurile sexuale din partea fratilor. De-a lungul intregii vietii a avut parte de episoade in care nervii ei au cedat. Dupa ce aceste episoade treceau intra intr-o depresie adanca. Lipsurile materiale si apoi teroarea celui De-al Doilea Razboi Mondial au fost prea mult pentru Virginia Woolf, ce si-a umplut buzunarele cu pietre si s-a aruncat in rau.




2 comentarii:

  1. meh.. interesant ca nu stiam nimic din ce ai zis tu mai sus.. asa ca multam pentru culturalizare ( dar vezi ca e ~ridicat in slavi~, nu ~de slavi~.. acolo la H.P. Lovencraft )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu ca ai intrat si te-ai culturalizat. Am reparat greseala:D

      Ștergere

Bine, bine...ai ceva de spus!