miercuri, 16 februarie 2011

Patriotism

  Am ales sa scriu despre patriotism deoarece este un subiect ce tine de istorie si are mare legatura cu ceea ce se intampla astazi in tara.
  Desi suntem un popor de aproape 2000 de ani, ne lipseste acea unitate, acea legatura ce tine o tara unita. Dau un exemplu: Statele Unite. Stiu ca o sa ma injurati ca vorbesc iar de americani, dar sincer vorbind la ei nu este un lucru neobisnuit sa vezi un steag arborat pe veranda casei. Pe cand la noi folosim steagurile cand mergem la meci si atat. Daca vezi unul pe la un geam, pe o masina iti vine sa razi sau stai si te gandesti ca omul acela are ceva scrantit. Si nu spuneti ca nu este asa pentru ca mintiti. Nu vreau sa fac pe lupul moralist, caci si eu fac la fel. Ma includ aici in marea categorie a nepasatorilor, dar incerc sa ma schimb.
 Aud tot mai des sintagma " tara de rahat" si apoi inevitabilul "las' ca plec eu din tara." Sunt oameni ce s-au nascut aici si vad ca tara merge prost iar singura lor solutie este sa plece. Tara este de rahat pentru ca oamenii sunt de rahat. Nu doar statul face ravagii ci noi, oamenii de rand. Vrem o tara curata dar aruncam pe jos, vrem o tara civilizata si ne comportam ca niste ciobani, vrem sa nu se mai fure si noi insasi furam.
  Am un prieten ce a fost de 2 ori in Afghanistan si o singura data in Irak. Marturisesc ca am inceput sa-l admir dupa o discutie indelungata cu el. A plecat stiind ca este posibil sa moara, pentru bani si nu a negat niciodata. Dar in acelasi timp a fost mandru ca a facut-o sub tricolor si nu s-a gandit niciodata sa plece din tara dupa ce-si facea plinul cu bani.
  Ma gandesc ca am fost cotropiti sute de ani si de fiecare data oameni simpli, din popor, s-au adunat cu furci topoare si coase sa apere tara. Au purtat doua razboaie mondiale si au luptat vitejeste in orice conditii, indiferent de numarul sau armele inamicului. Am luptat pentru pamant stramosesc si astazi ne injuram unii pe altii pentru ca ne-am nascut in diferite colturi ale tarii.
   Se pare ca putem vorbi de patriotism si coeziune doar cand avem un inamic strain si palpabil. Confundam statul cu tara si poporul si sincer imi pare rau pentru oamenii ce au murit pentru un ideal ce astazi este mototolit.

P.S.Am gasit pe pagina de profil al unui utilizator cateva cantece de razboi si mi-au placut. Sper sa atinga o coarda si la voi.



3 comentarii:

  1. Ai dreptate! din pacate multi ani de acum in colo o sa existe certuri si scandaluri. pentru ca asa ne educam copii.... cei din parlament vrea sa ne indobitoceasca. nu tu cultura, nu tu sanatate, nu tu siguranta... TARA VANDUTA suntem!!! peste cativa ani nu o sa ne mai numim ROMANIA, ci UNIUNEA EUROPEANA! ce pacat! ce putem sa facem noi?! sa avem grija de copii nostri, sa ii educam, sa ii culturalizam, sa le vorbim de istoria noastra si ei sa nu se lase indobitociti, asa cum in zilele noastre se practica!

    RăspundețiȘtergere
  2. :))sa stii ca solutia ta este cred singura pe care o mai avem la dispozitie

    RăspundețiȘtergere
  3. in primul rand trebuie sa ne invatam drepturile!!!
    SA STIM SA PROTESTAM!!!... in general in Romania, si cu parare de rau spun... , nu se protesteaza... noi inca nu am invatat acest lucru...la noi se latra:(...

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!