joi, 24 februarie 2011

Rule Britannia

   Dupa cateva zile de shoturi experimentale, m-am racorit. Sunt linistit; cum zic calugarii budisti: "ca frunza in vant". Si deja parca imi merge mai bine.. sper sa tina.
   Dar nu asta vroiam sa va spun. Aveam in gand sa  va recomand un film bun. Probabil l-ati vazut dar imi place sa cred ca  popa mai toaca si pentru babele surde. Este vorba de King's Speech, un film despre regele George al VI al Regatului Unit. Nu mi se pare cum au zis unii critici ( bine ca sunt si eu critic) de Oscar. Pentru mine a reprezentat o poveste frumoasa, comica si plina de morala. Pana si astazi ne asteptam ca cei cu "sange albastru" sa fie super-oameni, ca sa nu mai vorbim de acum 70 de ani, cand monarhiile inca mai aveau forta. 
  Poate a  contat si starea mea de spirit atunci cand am vazut filmul, dar va spun sincer ca m-a impresionat. Sunt unele handicapuri peste care treci si unele peste care nu. Tine de taria si dorinta fiecaruia de a le depasi. Putini oameni ar putea sa faca un sacrificiu cat de mic, atunci cand tine de viata lor, dar personajul principal renunta la protocol, inhibitii si frica.
   Un alt lucru ce m-a frapat a fost seriozitatea si religiozitatea cu care britanicii si coloniile sale ascultau mesajele monarhiei. Actiunea este plasata cu putin timp inaintea declansarii celui De-al Doilea Razboi Mondial. Toti, indiferent de rang social, ascultau mesajele familiei ce i-a condus atat in vremuri de prosperitate cat si de restriste. Se identificau cu mesajul si sustineau deciziile familiei regale, indiferent de urmari. 
  Istoric vorbind discursurile regelui si ale lui Churchill au ridicat moralul unor civili si soldati ce in acele momente puteau sa creada ca totul este pierdut.
  Discursurile regelui si modul in care au fost primite de populatie arata de ce decalajul dintre noi si ei este enorm si indiferent de perioada de timp, nu o sa fim niciodata asa.









3 comentarii:

  1. Sa-ti zic sincer, in prezent putini sunt interesati de istorie si care sunt vor de la cei care povestesc sau spre exemplu fac un film, talent. Talent in a povestii, a capitva si a face omu sa inteleaga anumite parti.
    Mie una imi place istoria, nu asa mult si filme de istorie sau cu razboie , dar daca e unul care e facut bun sau e cineva care povesteste destul de bine ascult sau ma uit.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!